فلیک کردن دانه ها
ساختار و شکل دانه ها به گونه ایست که آنزیم های گوارشی فرصت کافی برای هضم و حذب آنها را ندارند بنابرین برای تسریع عملیات هضم و بالا رفتن درصد مواد مغذی بدن دام باید فراوری هایی بر روی دانه اعمال شود.
یکی از فراوری هایی که مورد استقبال بسیار و عمل گذاری بالاست فلیک کردن و یا ورقه ورقه کردن می باشد. در این روش دانه های رطوبت دیده به روش بخار آب از بین دو غلطک عبور داده میشوند و سپس دانه ورقه شده برای تغذیه دام مصرف میشود.
مزایای فلیک کردن :
(۱ژلاتینه شدن و سست شدن پیوند های بخشی از نشاسته دانه که سبب آسان تر شدن هضم میگردد.
(۲ورقه رقه شدن سبب افزایش نسبت سطح به حجم و در نهایت افزایش سطح تماس آنزیم ها در دستگاه گوارش میشود.
(۳فلیک کردن سبب کاهش ایجاد خاکه و اتلاف خوراک میگردد.
میکرونیزاسیون دانه ها
یکی دیگر از روش های فراوری دانه ها برای بهره برداری بهتر از مواد مغذی آن میکرونیزاسیون کردن آن هاست که طی این روش بوسیله پرتو دهی اشعه مادون قرمز در غلاف و پوسته دانه نفوذ کرده و با ژلاتینه کردن و سست کردن پیوند های نشاسته باعث بالاتر رفتن قابلیت دسترسی و هضم آن میشودو به همین دلیل هست که انرژی در دانه های میکرونیزه شدن بیشتر بوده و مقرون به صرفه تر است.
بدلیل این ک پرتو دهی در اینکار پرتو مادون قرمز هست کاملا ایمن بوده و هیچ ضرری برای دام های تغذیه کننده از این خوراک ایجاد نمیشود .
مزایای میکرونیزه کردن:
خوشخوراکی بالا
پایین آمدن آلودگی های قارچی و مایکوتوکسینی
از بین رفتن تخم حشرات در حین فرایند حرارتی
غیر فعال شدن آنزیم های ضد تغذیه ای مثل لیپاز ها و پراکسیداز ها که ارزش خوراک را پایین می آورند
فرایندی عمومی بوده و برای طیف وسیعی از دانه ها قابل استفاده است.
میکرونیزه فلیک:
این نوع فراوری تلفیقی بوده و با بکار گیری دو روش کارا و موثر فلیک کردن و میکرونیزاسیون باعث بالا رفتن حداکثری قابلیت هضم و جذب میشود .
طی آزمایشات مشخص شده که افزایش گوارش پذیری،پروتئین خام و نشاسته به ترتیب به میزان ۲۰ درصد ،۲۲دصد و۳۵ درصد در حین استفاده از دانه های میکرونیزه فلیک شده بدست می آید بنابراین میتوان متصور شد که بازده تولید حداقل ۱۴ درصد افزایش خواهد یافت .
مراحل میکرونیزه فلیک :
پاکسازی دانه ها از مواد خارجی و زاید توسط دستگاه بوجاری
پخت دانه توسط بخار دهی
انتقال به دستگاه میکرونیزه فلیکر برای پرتو دهی و حرارت دهی بالای ۵۰۰ درجه سانتی گراد
فلیک و ورقه ورقه شدن دانه ها در فلیکر
انتقال به دستگاه درایر و کلدر برای خشک کردن و کاهش دما و رطوبت دانه خارج شده از فشار و حرارت
مزایای طرح تلفیقی میکرونیزه فلیک :
خوش خوراکی بالا
ژلاتینه شدن نشاسته دانه توسط روند حرارتی حین فلیک کردن و روند پرتو دهی حین میکرونایز کردن
پایین آمدن آلودگی های احتمالی توسط فرایند های حرارتی و اشعه تابی
عاری کردن خوراک از مواد خارجی مثل تخم حشرات و مواد ضد مغذی
تسریع عمل هضم آنزیم ها بدلیل افزایش سطح اثر در فلیک کردن و ژلاتینه شدن آن
پس این روش تلفیقی بازدهی تولید را بالا برده و اتلاف خوراک را به حداقل میرساند و از طول مدت انبار داری بیشتر بهره مند خواهیم شد .